EU in verval door overregulering, opkomst populisme en geen slagingskans Nexit

Started by Rudy, Sep 11, 2024, 04:54 PM

Previous topic - Next topic

Rudy

In deze aflevering spreekt Yael Potjer met Pieter Cleppe, een vooraanstaand expert op het gebied van Europese politiek en beleid. Pieter deelt zijn inzichten over de huidige staat van de Europese Unie en waarom hij denkt dat de euro het kernprobleem is.

Volgens Pieter veroorzaakt de muntunie inflatie en vermindert het de concurrentiekracht van Europa. Hij benadrukt dat het voor individuen verstandig is om zich te beschermen tegen deze inflatie. De politieke oplossing is een stuk moeilijker want het is heel duur om de euro op te geven, bijvoorbeeld door het Target2 systeem.

De euro is echter niet de enige boosdoener. Hoge energiekosten, overheidsbemoeienis en overregulering dragen ook bij aan het afnemende concurrentievermogen van Europa. Een concreet voorbeeld dat we bespreken is Volkswagen, dat momenteel overweegt fabrieken te sluiten.

We bespreken daarnaast de opkomst van EU-kritische en zogenaamd 'populistische' partijen. Kunnen zij invloed uitoefenen op de koers van de Unie? En hoe realistisch is een Nexit? Pieter is kritisch en stelt dat pogingen om de EU te hervormen tot dusver zijn mislukt. Hij voorziet een toekomst waarin we blijven doormodderen, met meer gezamenlijke schulden en een groeiende EU-bureaucratie. We bespreken de mogelijkheid van opt-outs.

Een ander onderwerp waarop we blijven doormodderen is de migratiecrisis. Volgens Pieter is de wil er nog niet bij de politieke mainstream om dit probleem echt aan te pakken. Hij noemt het Australische model, dat erin slaagde het aantal verdrinkingen aanzienlijk terug te dringen.

De censuur van X/Twitter die we in Brazilië zagen zou ook in Europa kunnen plaatsvinden door de invoering van de Digital Services Act. Pieter zegt dat de Belgische grondwet geschonden wordt door de naleving van deze Europese wetgeving. Hij noemt de neiging om haatspraak en desinformatie te censureren anti-Europees.

Tot slot bespreken we de Central Bank Digital Currency (CBDC) en bitcoin. Pieter vreest dat de overheid zal proberen het gebruik van bitcoin te stoppen, en benadrukt: "als je vrijheid wilt, moet je er altijd voor pleiten, er zijn geen technologische shortcuts"

Een goed debat is geen gevecht, maar een dans van ideeën. Respect voor elkaars mening is de melodie die het ritme bepaalt.