Ombudsman tikt Europese Commissie op de vingers

Started by Rudy, Aug 06, 2024, 11:14 AM

Previous topic - Next topic

Rudy

De Europese Ombudsman, Emily O'Reilly, heeft de Europese Commissie op de vingers getikt vanwege het niet vrijgeven van bepaalde documenten. Een conservatieve denktank, MCC Brussels, had een openbaarmakingsverzoek ingediend om inzicht te krijgen in de invloed van lobbyisten bij de totstandkoming van de veelbesproken EU-natuurherstelwet. De Commissie miste de deadline hiervoor en nu spreekt de Ombudsman van 'wanbeheer' bij de EU-top.

Op 29 april miste de Europese Commissie de deadline voor het openbaarmakingsverzoek over de consultatieperiode van de natuurherstelwet. MCC Brussels wilde inzicht krijgen in documenten waarin belanghebbenden zoals de private sector en NGO's hun input gaven op het wetsvoorstel. De Europese Commissie weigerde echter de documenten vrij te geven, met als argument dat openbaarmaking 'ernstige schade' zou toebrengen aan het lopende besluitvormingsproces en 'onnodige misverstanden' zou veroorzaken. Ombudsman O'Reilly wijst dit excuus van de hand en oordeelt dat dit neerkomt op 'wanbeheer'.

In haar voorlopige uitspraak van 10 juli, openbaar gemaakt op 2 augustus, stelt de Ombudsman dat wetgevingsdocumenten altijd openbaar moeten worden gemaakt, ongeacht het stadium van het wetgevingsproces. Ze verwijst hierbij naar het Europees Hof van Justitie, dat benadrukt dat belanghebbenden niet achter gesloten deuren invloed mogen uitoefenen op het besluitvormingsproces. Hoewel er uitzonderingen kunnen zijn voor documenten met 'bijzonder gevoelige informatie', concludeert ze dat de betreffende documenten hier niet onder vallen. De Commissie moet daarom de documenten zonder verdere vertraging vrijgeven.

Controverse rond de Natuurherstelwet

De natuurherstelwet is een veelbesproken EU-wet die meerdere keren werd afgewezen door EU-instellingen, maar uiteindelijk in juni werd aangenomen dankzij de steun van de Oostenrijkse minister van Milieu. De wet stelt dat minstens 20 procent van het grondgebied van de EU-lidstaten moet worden aangewezen als herstelgebieden en introduceert nieuwe groene reguleringen voor landgebruik. Critici vrezen echter dat de wet zal leiden tot een afname van landbouwgrond en de voedselzekerheid van het continent in gevaar zal brengen.

Het besluit van de Ombudsman en de daaropvolgende vrijgave van documenten werpt mogelijk nieuw licht op de invloed van milieu-NGO's tijdens het consultatieproces en hoe hun standpunten de definitieve versie van de wet hebben beïnvloed. MCC Brussels heeft aangekondigd hun bevindingen over de rol van NGO's in dit proces op een later moment openbaar te maken.

John O'Brian, hoofd communicatie van MCC Brussels, reageerde: "We moeten nog veel werk verzetten, maar ik denk dat de rol die NGO's in het algemeen spelen in het EU-wetgevingsproces ongezond is. We gaan dit zeer nauwkeurig onderzoeken."

Blijf op de hoogte voor meer updates over dit belangrijke onderwerp!
Een goed debat is geen gevecht, maar een dans van ideeën. Respect voor elkaars mening is de melodie die het ritme bepaalt.